Koszty finansowania zewnętrznego w świetle międzynarodowych regulacji rachunkowości i na przykładzie wybranych grup kapitałowych notowanych na GPW w Warszawie - Prewysz-Kwinto, Piotr; Voss, Grażyna (Borrowing costs based on international accounting regulations and on the example of selected capital groups listed on the WSE, 2018)
Problematyka prezentacji i ujawniania informacji o kosztach finansowania zewnętrznego w sprawozdaniu finansowym została szczegółowo uregulowana w krajowych i międzynarodowych regulacjach rachunkowości. Odnoszą się do niej również przepisy prawa podatkowego. Wynika to z faktu, że w pewnych sytuacjach koszty finansowania zewnętrznego nie muszą być ujmowane w rachunku zysków i strat, lecz mogą być doliczane do wartości aktywów, a tym samym prezentowane w bilansie. Celem opracowania jest przedstawienie zasad ujawniania informacji dotyczących kosztów finansowania zewnętrznego w świetle rozwiązań zawartych w międzynarodowych regulacjach rachunkowości oraz analiza informacji w tym zakresie zawartych w sprawozdaniach finansowych największych grup kapitałowych notowanych na GPW w Warszawie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 387-398
Keywords: koszty finansowania zewnętrznego; MSR/MSSF; ujawnianie informacji; grupy kapitałowe; borrowing costs; IAS/IFRS; disclosure of informations; capital groups