Wartości niematerialne i prawne wytworzone we własnym zakresie w sprawozdaniu finansowym na przykładzie klubów piłkarskich - Spychała, Tomasz (Internally generated intangible assets in a financial statement on the example of football clubs, 2018)
Wartości niematerialne, ze względu na swoją specyfikę i indywidulany charakter, stanowią obecnie jedną z głównych determinant budowy przewagi konkurencyjnej, przez co warunkują rozwój i tworzą wartość jednostek gospodarczych. Jednak ze względu na trudności związane z ich wyodrębnieniem oraz wyceną powstają ograniczenia ujęcia ich w sprawozdaniach finansowych, które wynikają z obecnych regulacji. Szczególnie dyskusyjnym problemem jest prezentacja składników wytworzonych wewnętrznie. Celem artykułu jest analiza uregulowań dotyczących ujmowania wewnętrznie generowanych zasobów niematerialnych w sprawozdaniu finansowym. Interpretacji i porównaniu poddane zostaną regulacje polskie i międzynarodowe. Rozważania teoretyczne oparte są na przykładzie ze świata piłkarskiego, gdzie karty piłkarzy wychowanych w klubie spełniają warunki wartości niematerialnych wytworzonych wewnętrznie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 422-430
Keywords: wartości niematerialne; karty zawodnicze; regulacje w rachunkowości; intangible assets; football players cards; accountig regulations