Zasady dotyczące zapewnienia jakości raportu zintegrowanego - Szczepańska, Marta (Principles for defining integrated report quality, 2018)
Celem artykułu jest wskazanie zasad dotyczących zapewnienia jakości raportu zintegrowanego. Zaprezentowano w nim istotę i znaczenie raportu zintegrowanego, co stanowi podstawę dalszych dociekań autorki. Następnie badania skoncentrowano na atrybutach jakości informacji. Przedstawiono również zasady definiowania jakości raportu niefinansowego w świetle Wytycznych dotyczących raportowania G4. Zwieńczeniem procesu badawczego jest ukazanie roli rachunkowości w zapewnieniu jakości raportu zintegrowanego. W artykule wykorzystano metodę analizy opisowej, analizy porównawczej oraz elementy wnioskowania dedukcyjnego. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że szeroki zakres informacji – zarówno finansowych, jak i niefinansowych – prezentowanych w raporcie zintegrowanym wymaga uporządkowania zasad dotyczących zapewnienia jego jakości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 445-453
Keywords: jakość informacji; sprawozdanie finansowe; raport ESG; raport zintegrowany; quality of information; financial statement; ESG report; integrated report