Czy rachunkowość podąża za współczesnymi trendami w zakresie doboru formy prawnej przedsiębiorstw? Kapitał własny spółki komandytowej - Wierzbińska, Zofia (Does accountancy follow the current trends in terms of the proper choice of legal forms for companies? Equity of a limited partnership, 2018)
Liczba spółek komandytowych w ostatnich latach gwałtownie wzrosła, w związku z czym rośnie zapotrzebowanie informacyjne względem tych podmiotów. Zagadnienia specyficzne dla spółek osobowych, w tym spółek komandytowych, nie są tematem regulacji prawnych ani literatury w zakresie rachunkowości. Ponieważ spółki komandytowe mają pewne cechy wyróżniające je na tle innych podmiotów, mogące przekładać się na ich rachunkowość, wypełnienie istniejącej luki pozwoli ujednolicić zasady, według których sporządzane są sprawozdania finansowe spółek komandytowych. W niniejszym artykule dokonano analizy istoty i regulacji związanych z kapitałem własnym i odniesiono te zagadnienia na obszar spółek komandytowych, po czym wskazano najważniejsze problemy związane z ujęciem operacji na kapitale własnym w księgach rachunkowych spółki komandytowej i ich prezentacją w sprawozdaniu finansowych, po czym zaproponowano rozwiązania tych kwestii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s.483-493
Keywords: spółka komandytowa; kapitał własny; wkład wspólnika; wkład do spółki komandytowej; wypłata z zysku spółki komandytowej; limited partnership; equity; shaleholder’s contribution; contribution to limited partnership; profit distribution of limited partnership