Problemy pszczelarstwa w Polsce - Kucharczyk, Monika; Krzywonos, Małgorzata; Błaszczyk, Jolanta; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Zimny, Sylwia; Borowiak, Daniel (Problems of beekeeping in Poland, 2017)
Pszczelarstwo stanowi bardzo ważny element gospodarki żywnościowej państwa. Pszczoły dokonują ponad 80% zapyleń, są również producentami coraz bardziej docenianego w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym miodu, którego lecznicze i zdrowotne właściwości są coraz częściej tematem wielu prac. Powstaje pytanie, jakie problemy dotykają dzisiejsze gospodarstwa pasieczne w Polsce. W literaturze przedmiotu spotyka się od pewnego czasu problem wymierania pszczół (masowe ginięcie rodzin pszczelich), który obok warrozy i zgnilca amerykańskiego stanowi główną przyczynę zmniejszania się populacji pszczół na wielu terenach. Wśród artykułów poświęconych pszczelarstwu znaleźć można również pojawiający się coraz częściej problem tzw. miodu cementowego. Ogromną barierą w rozwoju polskiego pszczelarstwa jest również gwałtowne zmniejszanie się pasiecznictwa zawodowego na rzecz amatorskiego. Celem pracy jest przedstawienie bieżących problemów rynku pszczelarskiego w Polsce i analiza aktualnych barier rozwoju tego sektora gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 123-131
Keywords: pszczelarstwo; pszczoły; miód; masowe ginięcie rodzin pszczelich; miód cementowy; gospodarstwo pasieczne; pasiecznictwo zawodowe; beekeeping; bees; honey; colony collapse disorder; cement honey; amateur beekeeping; professional beekeeping