Składowe i definicje kosztów logistyki - Kes, Zdzisław (Components anddefinitions of logistics costs, 2018)
Identyfikacja kosztów logistyki w systemie rachunku kosztów stanowi ciekawy problem badawczy, a ocena tych kosztów stanowi jeden z aspektów uwzględnianych w procesie decyzyjnym mającym miejsce w praktyce gospodarczej. Koszty logistyki są uznawane przez wielu autorów za kategorię złożoną oraz niejednoznaczną, co utrudnia prowadzenie badań i analiz. Charakter kosztów logistyki sprawia, że rachunek kosztów stosowny w wielu jednostkach gospodarczych nie jest dostatecznie przystosowany do gromadzenia informacji w tym obszarze. Zatem celami niniejszego artykułu są: identyfikacja oraz wskazanie znaczenia podstawowych elementów kosztów logistyki oraz ujednolicenie ich definicji. Przyjęte w artykule wnioski mogą zostać zastosowane w dalszych badaniach nad kosztami transportu pasażerskiego. W trakcie badań posłużono się metodami: analizy treści oraz analizą logiczną
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 506, s. 33-42
Keywords: koszty logistyki; rachunek kosztów logistyki; koszty; logistics costs; logistics costs accounting; costs