Problematyka pomiaru dostępu do publicznych świadczeń szpitalnych i ambulatoryjnej opieki specjalistycznej (AOS) - Nyczaj, Krzysztof; Wasilewski, Dariusz; Dzięgielewski, Michał (Problematics of measuring access to hospital and outpatient specialist care in public sector, 2017)
Celem artykułu jest krytyczna analiza aktualnie stosowanych wskaźników przydatnych do oceny dostępności i jakości usług publicznych z zakresu ochrony zdrowia. Artykuł opisuje wady i ograniczenia tych wskaźników, szczególnie jeśli chodzi o brak uwzględnienia ruchów migracyjnych. Opisane w artykule problemy zostały zilustrowane wykresami i mapami. Autor wskazał przesłanki, które powinny być uwzględnione dla konstrukcji nowych, bardziej precyzyjnych wskaźników. Artykuł opiera się na wynikach projektu badawczego pt. „Pozyskanie nowych wskaźników z zakresu ochrony zdrowia przydatnych do oceny dostępności i jakości usług publicznych”. Autor artykułu brał udział w tym projekcie i był odpowiedzialny za obszar ambulatoryjnej opieki zdrowotnej i lecznictwa szpitalnego. Okres, za jaki analizowano dane, to lata 2013-2014. Badanie zostało przeprowadzone z perspektywy terytorialnej, co w przypadku ochrony zdrowia oznacza głównie powiaty (NTS 4) lub województwa (NTS 2), a w niektórych przypadkach gminy (NTS 5)
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 43-51
Keywords: wskaźniki; ochrona zdrowia; dostępność do świadczeń zdrowotnych; indicators; health care; access to health services