Model efektywności systemów eksploatacji transportu sztywnotorowego - Czaja, Piotr (Politechnika Wrocławska, 2010)
W pracy zdefiniowano oraz opisano klasę systemów sztywnotorowych. Zaproponowano model oceny efektywności eksploatacji sieci sztywnotorowych ze względu na wyłączanie odcinków międzywęzłowych, które jest jednym z głównych wyróżników zdefiniowanej klasy systemów. Dla proponowanego modelu przeprowadzono przykładową implementację
Keywords: eksploatacja urządzeń; wyłączenie odcinka sieci; sieci sztywnotorowe; infrastruktura transportowa; objazd; efektywność