Logistyka społeczna – kontrowersje wokół jej istoty - Szołtysek, Jacek; Twaróg, Sebastian; Jeż, Radosław (Social logistics – controversies about the essence, 2018)
Od lat można śledzić dyskusje, jakie toczą się wokół istoty logistyki społecznej. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to zadziwiająco duża dowolność w interpretowaniu zdarzeń, sensu doniesień naukowych, oraz pomijanie dorobku publikacyjnego części autorów, wypowiadających się w temacie logistyki społecznej. Celem artykułu jest odpowiedź na pytania: 1) Co spowodowało powstanie logistyki społecznej? 2) Jakie są interpretacje „logistyki społecznej”? oraz 3) Czy prawomocne są wypowiedzi części środowiska, sugerujące istnienie logistyki społecznej jako swoistego podstawowego składnika każdego typu logistyki?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 56-65
Keywords: logistyka; ewolucja logistyki; logistyka społeczna; logistics; evolution of logistics; social logistics