Odpowiedzialność społeczna jako kryterium oceny wstępnej i okresowej dostawców - Urbaniak, Maciej (Social responsibility as a criterion for initial and periodic assessment of suppliers, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji społecznej odpowiedzialności jako kryterium oceny wstępnej i okresowej dostawców. W ostatnim czasie można zauważyć, iż coraz więcej przedsiębiorstw (a zwłaszcza międzynarodowych koncernów), wdrażając swoje strategie oparte na idei zrównoważonego rozwoju, ocenia i kwalifikuje swoich dostawców, kierując się standardami etyki w prowadzeniu działalności gospodarczej. W artykule przeanalizowano wymagania stawiane przez koncerny międzynarodowe swoim dostawcom w zakresie wdrażania elementów koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Podmioty gospodarcze będące nabywcami nie ograniczają się wyłącznie do stawiania rygorystycznych wymagań dostawcom. Wiele koncernów międzynarodowych oferuje swoim dostawcom specjalne programy wsparcia w zakresie wdrażania koncepcji społecznej odpowiedzialności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 66-78
Keywords: ocena dostawców; społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; zarządzanie łańcuchem dostaw; supplier assessment; corporate social responsibility; supply chain management