Rola innowacji w wybranych obszarach działań logistycznych przedsiębiorstw - Laskowska-Rutkowska, Aleksandra (The role of innovations in selected areas of logistics activities of enterprises, 2018)
Artykuł ma charakter teoretyczny. Omówiono w nim: znaczenie innowacji dla rozwoju firm, miejsce strategii logistycznej w strategii biznesowej firmy oraz rolę innowacji w obu powyższych. Przybliżono metodę klasyfikacji innowacji, przystosowaną do specyfiki logistyki. Jako metodę badawczą przyjęto analizę źródeł literaturowych oraz metodę opisu przypadku. W artykule zaprezentowano wybrane innowacyjne rozwiązania w obszarze logistyki: Internet rzeczy (IoT) oraz pojazdy autonomiczne. Odrębny podrozdział poświęcono innowacjom w firmie Amazon, z uwagi na pozycję firmy jako wiodącego operatora logistycznego na świecie i uznanie jej za najbardziej innowacyjną firmę świata w roku 2017
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 125-133
Keywords: innowacje; logistyka; pojazdy samojezdne; drony; innovations; logistics; autonomous vehicles; drones