Aspekt dojrzałości do zwinności w definiowaniu strategii zwinności przedsiębiorstwa - Stachowiak, Agnieszka; Cyplik, Piotr (Maturity to agility as an aspect of defining agile strategy, 2018)
Funkcjonowanie we współczesnym otoczeniu stanowi dla przedsiębiorstw wyzwanie, przede wszystkim ze względu na tempo i zakres zmian w otoczeniu rynkowym oraz wysokie wymagania klientów dotyczące poziomu obsługi. Sprostanie tym wyzwaniom wymaga efektywnego zarządzania przepływem materiałów. Dobór właściwej strategii logistycznej, z jednej strony odpowiadającej na uwarunkowania otoczenia rynkowego, z drugiej zaś pozwalającej na realizację celów zawartych w strategii globalnej, jest zadaniem niełatwym, między innymi ze względu na liczbę dostępnych w tym zakresie rozwiązań. Niniejszy artykuł przedstawia charakterystykę współczesnych dynamicznych warunków rynkowych, uzasadnia wybór strategii zwinności, która jest odpowiednia w turbulentnym otoczeniu, oraz prezentuje sposób oceny poziomu dojrzałości przedsiębiorstwa do zwinności. Celem artykułu jest pokazanie, w jaki sposób ocenę dojrzałości do zwinności można wykorzystać do rozwijania strategii zwinności w przedsiębiorstwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 203-215
Keywords: zwinność; dojrzałość do zwinności przedsiębiorstwa; zwinna strategia; agility; maturity to agility; agile strategy