Koncepcje logistyczne i modele biznesowe na rzecz zrównoważonego rozwoju miasta - Kauf, Sabina (Logistics concepts and business models in favour of sustainable development of the city, 2018)
Dokonujące się przemiany społeczno-gospodarcze powodują, że konwencjonalne struktury logistyczne obszarów zurbanizowanych w przyszłości nie będą w stanie obsłużyć rosnących potrzeb miast w zakresie ich zaopatrzenia i zagospodarowania odpadów. Istniejąca infrastruktura już dziś sięgnęła granic przepustowości, a zapotrzebowanie na przestrzeń przeznaczoną na realizację zadań transportowych i logistycznych stale rośnie. Możliwości jej rozbudowy są ograniczone. Dla zapewnienia zrównoważonego i niskoemisyjnego rozwoju miast konieczne jest poszukiwanie nowych koncepcji i modeli biznesowych dotyczących projektowania oraz wykorzystania infrastruktury logistycznej. Powinny one opierać się na konsolidacji przepływów, pozwalających na generowanie efektów synergicznych w miejskich łańcuchach dostaw. Obserwowane tendencje skłaniają do podjęcia problematyki zarządzania przepływami w mieście oraz wskazania rozwiązań pozwalających na niezakłócone i zgodne z wymaganiami ochrony środowiska zaopatrzenie miast
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 461-470
Keywords: zrównoważony rozwój; logistyka miasta; koncepcje logistyki miasta; sustainable development; city logistics; concepts of city logistics