Zasoby ludzkie polskich przedsiębiorstw w warunkach sieci relacji kooperacyjnych - Chomicki, Michał (Human resources of Polish enterprises in the context of networks of cooperative relationships, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie zależności zachodzących między ukształtowaniem systemu zasobów ludzkich w polskich przedsiębiorstwach a korzystnością ukształtowania relacji kooperacyjnych tych przedsiębiorstw z poszczególnymi rodzajami kooperantów. W części teoretycznej pracy ukazano rolę, jaką pełnią relacje kooperacyjne w gospodarce. Następnie zaprezentowano przegląd koncepcji zasobów ludzkich w kontekście relacji międzyorganizacyjnych oraz wyniki własnych badań empirycznych dotyczących wpływu ich ukształtowania na współpracę w warunkach sieci relacji. Rezultaty przeprowadzonej analizy wskazują, że ukształtowanie systemu zasobów ludzkich wpływa jedynie na relacje kooperacyjne z odbiorcami i konkurentami
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 2, s. 1-7
Keywords: zasoby ludzkie; relacje kooperacyjne; sieci; human resource; cooperative relations; networks