Uwarunkowania harmonizacji kooperacji w ramach sieci międzyorganizacyjnej na poziomie gminnym - Flieger, Marcin (Conditions of harmonizing interorganizational collaboration at a commune’s level, 2018)
Celem artykułu jest przeanalizowanie możliwości oraz uwarunkowań zwiększania efektywności kooperacji o charakterze sieciowym w kontekście relacji pomiędzy przedstawicielami trzech sektorów na poziomie gminnym. Na wstępie zidentyfikowano możliwe formy współpracy urzędu gminy z przedsiębiorstwami prywatnymi oraz organizacjami pozarządowymi. Następnie autor przedstawił wyniki badań dotyczących kompetencji powyższych podmiotów potrzebnych do podejmowania i rozwijania współpracy w ramach sieci międzyorganizacyjnej, aby na koniec wskazać kluczowe wnioski dotyczące warunków harmonizacji kooperacji
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 2, s. 8-15
Keywords: sieć międzyorganizacyjna; kooperacja sieciowa; urząd gminy; sektor prywatny; sektor pozarządowy; interorganizational collaboration; network cooperation; commune; private sector; non-governmental sector