Dynamika apropriacji w procesie internacjonalizacji przedsiębiorstw - Mazur, Karolina (The dynamics of appropriation in the internationalization process of enterprises, 2018)
Celem artykułu było ustalenie, czy mechanizmy apropriacji zastosowane przez zinternacjonalizowaną innowacyjną spółkę zmieniają się w ramach postępu procesu umiędzynarodowienia. W wyniku analizy materiału badawczego opublikowanego w literaturze światowej ustalono, że w procesie internacjonalizacji zmiany mają charakter ewolucyjny, a w ich wyniku zmienia się typ i zakres wiedzy. Staje się to zarówno podstawą sukcesu firm innowacyjnych, jak i wynikiem zaistniałych doświadczeń. Zdolność do absorpcji tej wiedzy, reprezentowana przez rywali i partnerów, determinuje możliwość zachowania trwałości przewagi konkurencyjnej i dlatego wraz ze wzrostem tejże przewagi wymagane jest wzmocnienie zabezpieczeń. Z jednej strony zabezpieczenia formalne mogą być coraz mniej skuteczne w procesie internacjonalizacji, co wynika ze stopniowego wzrostu ich złożoności. Z drugiej strony postęp procesu internacjonalizacji prowadzi do łatwiejszego zabezpieczenia nieformalnego przed absorpcją ze strony konkurencji
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 2, s. 23-27
Keywords: apropriacja; internacjonalizacja; zdolność absorpcyjna; appropriation; internationalization; absorptive capacity