Kierunki zastosowania ICT w komunikacji pomiędzy uczestnikami postępowań sądowych - Chomiak-Orsa, Iwona; Greńczuk, Andrzej (Directions of ICT use in communication between participants of judicial pro- ceedings, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest analiza obecnych regulacji prawnych w zakresie wykorzystania technologii komunikacyjno-informacyjnych (ICT) w realizacji procedur postępowań sądowych. Ze względu na unormowania prawne, które definiują zarówno podmioty procedury, jak i zakres komunikacji między stronami postępowań sądowych, wdrażanie rozwiązań z zakresu ICT w tym obszarze jest bardzo specyficzne i ograniczone wieloma względami ustawodawczymi. Obecnie możliwość implementowania narzędzi komunikacji na odległość nie jest w pełni wykorzystywana ze względu na brak umocowania ich w przepisach prawnych, jak również samo podejście zainteresowanych. Autorzy prezentują postulaty de lege ferenda w zakresie zastosowania elektronicznych pism procesowych w postępowaniu egzekucyjnym, w tym również istniejące systemy komputerowe wspomagające prace sądów i komorników. Artykuł ma charakter przeglądowy. Zaprezentowane zostały w nim badania literaturowe, jak również przykłady rozwiązań aplikacyjnych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 4 (46), s. 33-41
Keywords: postępowanie sądowe; postępowanie egzekucyjne; ICT; systemy informatyczne; court proceedings; enforcement proceedings; information systems