Technologia blockchain jako kwantyfikator zmian w sektorze finansowym - Kołodziej, Monika (Blockchain technology as a quantifier of changes in the financial sector., 2017)
Technologia blockchain stanowi innowacyjne narzędzie służące do bezpiecznego przesyłu informacji o transakcjach – w postaci bloków z danymi. Rozwój blockchain doprowadzi w najbliższych latach do redefiniowania tradycyjnego systemu finansowego, co więcej – z potencjału łańcucha bloków korzysta i będzie korzystać coraz więcej branż. Artykuł stanowi próbę analizy systemu blockchain przede wszystkim w kontekście finansów. Omówiony w nim został algorytm działania blockchain oraz wirtualnej waluty bitcoin. Przedmiotem rozważań jest implementacja i rozwój technologii w sektorze bankowym oraz wskazanie mnogości zastosowań w ujęciu strukturalnym i operacyjnym. Przedstawione wnioski i przykłady stanowią wypadkową studium literatury zarówno polsko-, jak i anglojęzycznej
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 4 (46), s. 79-89
Keywords: blockchain; rejestr rozporoszony; bitcoin; bankowość; distributed ledger; banking