Wykorzystanie chmur obliczeniowych w Polsce i w państwach Unii Europejskiej: analiza porównawcza - Machuga, Roman (Use of cloud computing in Poland and in the countries of the European Union: comparative ana- lysis, 2017)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy porównawczej obecnego stanu wykorzystania chmur obliczeniowych w Polsce i w państwach Unii Europejskiej oraz określenie możliwych działań dla promowania korzyści i perspektyw ich zastosowania w działalności gospodarczej i życiu społecznym. W artykule przedstawiono najważniejsze korzyści wykorzystania przetwarzania informacji w chmurach obliczeniowych, możliwe kierunki zastosowania chmur obliczeniowych. Dokonano analizy stanu wykorzystania chmur obliczeniowych w Polsce w porównaniu z państwami Unii Europejskiej. Na podstawie przeprowadzonej wieloaspektowej analizy opracowano szczegółowe wnioski, które są uogólnieniem obecnego stanu wykorzystania serwisów wirtualnych. Dodatkowo we wnioskach określono możliwe aktywności zarówno na poziomie państwowym, jak i w środowiskach naukowym oraz naukowo-dydaktycznym w celu popularyzacji chmur obliczeniowych, zwiększenia poziomu ich wykorzystania przez przedsiębiorców i użytkowników indywidualnych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 4 (46), s. 108-120
Keywords: chmura obliczeniowa; serwis internetowy; technologie informacyjno-komunikacyjne; cloud computing; internet services; information and communication technologies