Zastosowanie taksonomii relatywnej do badania zdolności konkurencyjnej krajów Unii Europejskiej - Cheba, Katarzyna; Szopik-Depczyńska, Katarzyna (The application of relative taxonomy to study the competitiveness capacity of European Union countries, 2018)
Celem pracy jest wielowymiarowa ocena zdolności konkurencyjnej krajów członkowskich Unii Europejskiej przeprowadzona na podstawie danych publikowanych przez World Economic Forum. Do badania wykorzystano metodę taksonomii relatywnej w ujęciu dynamicznym. Na podstawie danych z lat 2007-2017 zbudowano rankingi, przyporządkowano kraje UE do grup typologicznych oraz wyznaczono wartości średniego tempa zmian wskaźników relatywnych. Dla wybranych krajów oszacowano modele trendu. Otrzymane wyniki potwierdziły dysproporcje pomiędzy krajami UE w obszarze ich zdolności konkurencyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 30-38
Keywords: taksonomia relatywna; zdolność konkurencyjna; Unia Europejska; relative taxonomy; competitive capacity; European Union