Analiza składowych głównych dla danych czasowo-przestrzennych - Krzyśko, Mirosław; Wołyński, Waldemar; Łukaszonek, Wojciech; Ratajczak, Waldemar (Principal component analysis for temporal-spatial data, 2018)
W pracach [Górecki i in. 2014; 2016] przedstawiono konstrukcję składowych głównych dla wielowymiarowych danych zmiennych w czasie (wielowymiarowych danych funkcjonalnych). W pracach [Harris i in. 2011] oraz [Lu i in. 2014] podano konstrukcję składowych głównych dla wielowymiarowych danych przestrzennych. Są to składowe główne lokalne, geograficznie ważone. W pracy tej przedstawiona jest konstrukcja składowych głównych dla wielowymiarowych danych czasowo-przestrzennych, łącząca wyniki przywołanych prac
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 115-123
Keywords: składowe główne; dane czasowo-przestrzenne; principal components; temporal-spatial data