Modelowanie trwania firm powstałych w Szczecinie w latach 1990–2013 - Markowicz, Iwona (Modeling of the duration of firms established in Szczecin in 1990–2013, 2018)
Celem przeprowadzonych badań było wskazanie zmian zachodzących w procesie trwania firm powstających w Szczecinie w latach 1990–2010. W okresie tym co roku powstawało w Szczecinie od 4,1 do 7,8 tys. firm. Tak długi okres umożliwia obserwację tendencji w czasie ich trwania. W badaniu wykorzystano metodykę analizy przeżycia, a więc: model logitowy i tablice trwania (funkcja przetrwania, funkcja intensywności likwidacji firm). Analizie podlega przyjmowanie przez funkcję intensywności kształtu odwróconej litery U (rezultat licznych badań), zmiany w przebiegu funkcji przetrwania, zmiany ryzyka likwidacji w pierwszym, drugim i trzecim roku działalności firm z poszczególnych kohort. W badaniu wykorzystano dane z rejestru REGON, dotyczące ponad 120 tys. firm powstałych w Szczecinie w latach 1990–2010 i obserwowanych przez minimum 3 lata (maksymalnie do końca 2013 roku)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 507, s. 142-150
Keywords: analiza przeżycia; trwanie firm; ryzyko likwidacji; survival analysis; duration of the firms; risk of liquidation