Analiza zasobności materialnej gospodarstw domowych w świetle wybranych potrzeb - Dziechciarz-Duda, Marta (Identification of households’ welfare in the light of selected needs, 2018)
Celem badania jest ustalenie czynników powodujących różnice w poziomie wyposażenia gospodarstw domowych na przykładzie warunków mieszkaniowych. Do identyfikacji typów gospodarstw domowych w zależności od ich zasobności materialnej, braków w wyposażeniu oraz przyczyn zróżnicowania wykorzystano wielomianowy model logitowy kategorii nieuporządkowanych. Analizy przeprowadzono na podstawie danych z badania Diagnoza Społeczna 2015. Zaobserwowano, że zasobność materialna polskich gospodarstw domowych jest determinowana głównie stanem posiadania dóbr o wysokiej wartości, tj. nieruchomość, samochód oraz inne aktywa rzeczowe. Zróżnicowanie zasobności materialnej zależy od typu gospodarstwa domowego, klasy miejscowości i źródła dochodu. Różnice wynikają z faktu, że część gospodarstw domowych nie może sfinansować zakupów ani z własnych zasobów finansowych, ani z kredytu, inne zaś nie widzą potrzeby posiadania niektórych dóbr trwałych, mimo iż mogłyby je zakupić z własnych lub pożyczonych środków
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 38-47
Keywords: dobra trwałego użytku; zasobność materialna gospodarstwa domowego; wyposażenie gospodarstwa domowego; wielomianowy model logitowy; durable goods; households’ welfare; household equipment; multinomial logit model