Wpływ błędów przetwarzania informacji w systemach wspomagania negocjacji na porozumienie końcowe - Kersten, Gregory; Roszkowska, Ewa; Wachowicz, Tomasz (The impact of information processing errors made in negotiation support systems on the negotiation agreement, 2018)
W pracy zaprezentowano wyniki badań dotyczących wpływu błędów postrzegania i przetwarzania informacji oraz myślenia heurystycznego, obecnych na etapie budowy systemu oceny ofert negocjacyjnych, na porozumienie końcowe w dwustronnych negocjacjach elektronicznych. Do analizy wykorzystano dane negocjacji elektronicznych prowadzonych w Inspire. Wyniki badań wskazują na potrzebę uwzględnienia heurystyk w procesie prenegocjacyjnego przygotowania analitycznego negocjatorów oraz opracowania narzędzi wsparcia negocjatora odpornych na te heurystyki lub redukujących negatywne ich skutki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 508, s. 79-88
Keywords: wspomaganie negocjacji; informacja preferencyjna; błędy; heurystyki; porozumienie końcowe; negotiation support; preferencial information; errors; heuristisc; final agreement