Znaczenie świadomości ekologicznej w zachowaniach konsumenckich - Patrzałek, Wanda (The importance of ecological awareness in consumer behavior, 2017)
Celem artykułu jest zbadanie, w jakim stopniu poziom świadomości ekologicznej oddziałuje na różne fazy zachowań konsumenckich. W pierwszej części przedstawiono interdyscyplinarne ujęcie ekologii w kontekście socjologicznym, ekonomicznym, kulturowym, filozoficznym oraz przyrodniczym. Egzemplifikację rozważań stanowią badania przeprowadzone w 2015 r. pod kierunkiem autorki metodą sondażu diagnostycznego za pomocą wywiadu kwestionariuszowego wśród 100 Wrocławian w wieku 18-64 lat dobranych kwotowo, dotyczące oceny poziomu ich wiedzy o problemach środowiska naturalnego i związanych z tym zagrożeń postrzeganych w kontekście ich systemu aksjonormatywnego, a także znaczenia kwestii ekologicznych w decyzjach konsumenckich. Badania własne odniesiono do ogólnopolskich badań prowadzonych przez TNS w latach 2009-2015, dotyczących luk informacyjnych Polaków w zakresie wiedzy ekologicznej oraz badań zrealizowanych w latach 2011 i 2016 przez CBOS nad zachowaniami proekologicznymi Polaków
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 501, s. 11-23
Keywords: świadomość ekologiczna; ekologia konsumpcji; zachowania proekologiczne; zagrożenia ekologiczne; ecological awareness; consumption ecology; pro-ecological behavior; ecological threats