Zasady funkcjonowania, narzędzia oraz wyzwania dla marketingu XXI wieku - Skowrońska, Magdalena (Principles of functioning, tools and challenges for the 21st century marketing, 2017)
Nowoczesny marketing zyskuje na znaczeniu w strukturach biznesowych, do których nowe rozwiązania przenoszone zostają niemalże natychmiast. W dobie Internetu, innowacyjnych rozwiązań oraz postępującej cyfryzacji przed marketingiem nieustannie pojawiają się nowe wyzwania. Konieczne jest doskonalenie strategii marketingowych oraz ukierunkowanie na potrzeby klienta i jego satysfakcję. Potrzebne są nowe rozwiązania, narzędzia, kanały oraz metody dotarcia do odbiorcy. Marketing XXI w. to marketing interakcyjny, kładący nacisk na zbudowanie trwałych relacji z klientem. Marketing nowoczesny stawia na niekonwencjonalne metody dotarcia do odbiorcy w czasie rzeczywistym, ponieważ konsumenci stają się coraz bardziej świadomi działań marketingowych, jakim są poddawani. Celem badawczym teksu jest poszerzenie wiedzy na temat marketingu nowoczesnego oraz przedstawienie najbardziej popularnych dla niego rozwiązań. Metodą badawczą był obszerny przegląd literatury
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 501, s. 106-116
Keywords: marketing; marketing nowoczesny; marketing relacji; marketing doświadczeń; modern marketing; relationship marketing; experience marketing