Identyfikacja organizacyjnych korzyści rozwoju kompetencji pracowników wykonawczych w przemyśle maszynowym - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Identification of organizational benefits of the devel- opment of competence of executive employees in the machine industry, 2018)
Doskonalenie kompetencji pracowników wykonawczych może usprawnić wszystkie procesy realizowane w przedsiębiorstwie. W związku z tym przystąpiono do badań, których realizacja warunkowała próbę odpowiedzi na pytanie: Jakie korzyści – w opinii właścicieli i menedżerów – w wyniku doskonalenia kompetencji wykonawców zadań procesu produkcyjnego powinny generować – reprezentowane przez nich – przedsiębiorstwa działające w sektorze maszyn rolniczych? Artykuł składa się z dwóch części, tj. teoretycznej i empirycznej. Wykorzystując metodę rekonstrukcji i interpretacji literatury przedmiotu – wspartą praktycznymi doświadczeniami, obserwacją uczestniczącą oraz twórczą dyskusją wśród celowo dobranych ekspertów – w ramach części pierwszej zbudowano, odniesiony do kluczowych obszarów postulowanych korzyści, formularz oceny. W wymiarze empirycznym (część druga publikacji) intencją autorów było ustalenie, w jakim stopniu – poprzez doskonalenie kompetencji – wskazane korzyści chciałyby generować poddane badaniu przedsiębiorstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 154-167
Keywords: kompetencje; doskonalenie; pracownicy produkcyjny; wykonawcy zadań; competencies; improvement; production employees; task contractors