Zarządzanie zasobami ludzkimi w warunkach fuzji uczelni wyższych - Sułkowski, Łukasz; Seliga, Robert (Human resources management in the conditions of university fusion, 2018)
Polskie uczelnie wyższe wkraczają w czas dynamicznych zmian, które wynikają z dokonujących się zmian ładu akademickiego oraz wzrostu znaczenia konkurencji i globalizacji rynku usług edukacyjnych na poziomie wyższym. Analizy zarządzania organizacyjnego prowadzą zazwyczaj od procesów bardziej deterministycznych i podlegających silniejszej kontroli zarządczej do procesów bardziej indeterministycznych, nad którymi kontrola menedżerska jest słabsza. Obszary strategii oraz struktury organizacyjnej podlegają właśnie silniejszej kontroli zarządczej. W procesach fuzji uczelni wyższych czynnikiem współdecydującym o powodzeniu procesu fuzji jest obszar zarządzania zespołem ludzkim. Celem artykułu jest wskazanie roli i znaczenia zarządzania zasobami ludzkimi w procesie fuzji uczelni wyższych. Artykuł ma charakter przeglądowy i stanowi punkt wyjścia do dalszych pogłębionych badań, zarówno literatury przedmiotu, jak i badań o charakterze ilościowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 246-254
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; fuzje uczelni; zarządzanie uczelnią wyższą; human resources management; university mergers; university management