Wykorzystanie rozwiązań zielonej gospodarki w tradycyjnych branżach przemysłu na przykładzie energetyki konwencjonalnej (województwo śląskie) - Plac, Klaudia (The application of green economy solutions in the traditional industries on the example of conventional power industry (Silesia voivodeship), 2018)
W artykule podjęto problematykę wykorzystania rozwiązań zielonej gospodarki w branżach przemysłu tradycyjnego na przykładzie energetyki konwencjonalnej. Rozważania koncentrują się na poszukiwaniu i przybliżeniu interakcji między zieloną gospodarką a sektorami przemysłów tradycyjnych. Stanowią one próbę krytycznego spojrzenia na zieloną energetykę, utożsamianą z odnawialnymi źródłami, energii oraz polemiki ze stanowiskiem podkreślającym jedynie szkodliwość sektora energetyki konwencjonalnej. Część empiryczna artykułu bazuje na analizie studium przypadku wykorzystania proekologicznych rozwiązań w podmiocie sektora energetyki konwencjonalnej, a także jego zaangażowania w działania wpisujące się w zakres zielonej gospodarki na przykładzie Tauron Wytwarzanie Spółka Akcyjna – Oddział Elektrownia Jaworzno III. Autorka koncentruje się wokół tezy o istnieniu interakcji między podmiotami przemysłów tradycyjnych a założeniami zielonej gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 517, s. 91-101
Keywords: zielona gospodarka; działania proekologiczne w przemyśle; energetyka konwencjonalna; green economy; pro-ecological activities in industry; conventional energy sector