Rozwój rynku funduszy inwestycyjnych w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej w roku 2004 - Kulpaka, Paweł (Development of the investment funds market in Poland after the accession into the European Union in 2004, 2018)
Dynamiczne zmiany na rynkach finansowych skutkują wzrostem roli i znaczenia pośredników finansowych zajmujących się szeroko rozumianym zarządzaniem aktywami (asset management), ze szczególnym uwzględnieniem funduszy inwestycyjnych. Celem artykułu jest analiza rozwoju i ewolucji rynku funduszy inwestycyjnych zarejestrowanych w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej w roku 2004. Zanalizowano powstanie i pozycję funduszy inwestycyjnych na rynkach finansowych, przebadano ilościowy i wartościowych rozwój oraz najważniejsze zmiany na rynku funduszy inwestycyjnych w Polsce w latach 2014-2016. W okresie tym nastąpił dynamiczny ilościowy i wartościowy rozwój rynku instytucji zbiorowego inwestowania, dokonała się głęboka strukturalna zmiana rynku funduszy inwestycyjnych, systematycznie wzrastał udział funduszy inwestycyjnych zamkniętych, zwłaszcza aktywów niepublicznych, kosztem spadku udziału funduszy inwestycyjnych otwartych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 222-233
Keywords: pośrednictwo finansowe; fundusze inwestycyjne; giełdy papierów wartościowych; financial intermediation; mutual funds; stock exchange