Determinanty wyboru instrumentów finansowych w procesie rewitalizacji - Orankiewicz, Agnieszka (Determinants of the choice of financial instruments in the process of revitalization, 2018)
Ustawa definiuje rewitalizację jako „proces wyprowadzania ze stanu kryzysowego obszarów zdegradowanych, prowadzony w sposób kompleksowy, poprzez zintegrowane działania na rzecz lokalnej społeczności, przestrzeni i gospodarki, skoncentrowane terytorialnie”. Kompleksowość działania odnosi się do komplementarności zarówno w zakresie przestrzennym, problemowym, jak i proceduralnym czy finansowym. Przygotowanie pełnego programu rewitalizacji oraz jego późniejsza realizacja angażuje przede wszystkim gminę, jako jednostkę umocowaną do wykonywania tego typu zadań. Istnieją różne możliwości finansowania procesów rewitalizacyjnych; w większości projektów konieczny jest montaż finansowy oznaczający wykorzystanie więcej niż jednego źródła finansowania. Celem niniejszego artykułu jest zidentyfikowanie możliwości finansowania procesu rewitalizacji przez gminę oraz określenie determinant, które są (lub powinny być) brane pod uwagę przy wyborze źródła finansowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 305-316
Keywords: rewitalizacja; finanse publiczne; instrumenty finansowe; revitalization; public finances; financial instruments