Access economy i sharing economy w świetle teorii innowacji - Stępnicka, Nina; Wiączek, Paulina (Access economy and sharing economy in the light of the innovation theory, 2018)
Access economy (gospodarka dostępu) i sharing economy (gospodarka dzielenia się) to modele charakterystyczne dla gospodarki XXI w., w których dotychczasowy paradygmat ekonomiczny, związany z własnością i posiadaniem, ulega zmianie na rzecz dostępu, współdzielenia i dzielenia. Analizowane modele przybrały także charakter nowych kierunków, dynamicznie rozwijających się w gospodarce XXI w., przede wszystkim dzięki nowoczesnym technologiom informacyjno-komunikacyjnym oraz mediom społecznościowym. Celem pracy jest charakterystyka modeli, znanych w historii myśli ekonomicznej już od setek lat, jakie w nowej odsłonie pojawiły się we współczesnej gospodarce i wpływają na decyzje ekonomiczne zarówno konsumentów, jak i producentów w kontekście innowacji. Ze względu na zakres prezentowanej tematyki, w pracy wykorzystano metodą opisową, metodę historyczno-porównawczą oraz analizę treści publikacji naukowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 396-405
Keywords: access economy; gospodarka; innowacja; model; sharing economy; economy; innovation