Potencjalne źródła nieefektywności w wydatkach na ochronę zdrowia - Kosycarz, Ewa (Potential sources of inefficiency in health care expenditure, 2018)
Wydatki na ochronę zdrowia są grupą wydatków, która w zdecydowanej większości państw stale wzrasta. Oprócz poszukiwania nowych źródeł finansowania ochrony zdrowia, należy zwrócić szczególną uwagę na racjonalne wykorzystanie dostępnych środków. W artykule przeanalizowano wybrane wskaźniki opisujące warunki funkcjonowania systemu ochrony zdrowia. Są nimi: świadomość zdrowotna społeczeństwa, dostępność do świadczeń medycznych ze względu na ich cenę, elementy satysfakcji pacjenta z wizyt lekarskich, dotyczące zaangażowania pacjenta w proces leczenia. Celem artykułu jest zbadanie, czy w polskim systemie ochrony zdrowia pacjent świadomie dba o własne zdrowie i czy struktura systemu, w tym sposób finansowania, sprzyja procesowi wykrywania chorób na wczesnym etapie oraz czy pacjent jest zaangażowany w podejmowanie decyzji o sposobie leczenia. Są to wybrane determinanty efektywnego wydatkowania środków publicznych i prywatnych na ochronę zdrowia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 79-88
Keywords: świadomość zdrowotna (health literacy); wydatki na ochronę zdrowia; mierniki w systemie ochrony zdrowia; health literacy; expenditure on healthcare; measures in the healthcare system