Rola budżetu bieżącego w gospodarce finansowej gmin i miast na prawach powiatu - Krzemińska, Agnieszka (The role of the current budget in the financial management in cities with county rights, 2018)
Gminy prowadzą gospodarkę finansową na podstawie budżetu. Jedną z zasad obowiązujących te jednostki przy jego opracowywaniu jest zasada równowagi budżetowej. Ustawa o finansach publicznych z 2009 r. wprowadziła regulacje w zakresie równoważenia budżetu jednostek samorządu terytorialnego, które polegały na konieczności równoważenia budżetu tych jednostek w części bieżącej. Nastąpiło przeformułowanie gospodarki finansowej tych jednostek na generowanie większej nadwyżki operacyjnej w celu prowadzenia przez nie działalności inwestycyjnej. Celem artykułu jest zbadanie, czy istniejący obowiązek równoważenia budżetu bieżącego może w znaczący sposób wpływać na kierunki rozdysponowania środków publicznych przez gminy, ze szczególnym uwzględnieniem wydatków bieżących, oraz ograniczyć poziom realizacji zadań przez te jednostki. Badaniem objęto gminy i miasta na prawach powiatu województwa wielkopolskiego i lubelskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 89-98
Keywords: gminy; budżet bieżący; municipalities; current budget