Stock flow adjustment a stabilność zadłużenie publicznego Polski - Piątkowski, Paweł (Stock flow adjustment vs. stability of Polish public debt, 2018)
Dług publiczny narastał w ostatnich 50 latach w wysokim stopniu. Zmusiło to wiele krajów do wprowadzenia ograniczeń w postaci np. reguł fiskalnych. Niestety, przykład państw Unii Europejskiej wskazuje, że nie działają one zgodnie z oczekiwaniami. Celem artykułu jest ukazanie roli stock-flow adjustment w powiększaniu długu publicznego i obchodzeniu reguł fiskalnych. Analizę oparto na ocenie wielkości i dynamiki stock-flow adjustment na tle wielkości długu publicznego w państwach Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 131-140
Keywords: stock-flow adjustment; dług publiczny; public debt