Rola nauki w badaniu konstytucyjności ustaw na przykładzie reformy krajowej administracji skarbowej - Woltanowski, Piotr; Ruśkowski, Eugeniusz (Role of scientific approach in the evaluation of constitutionality of laws; on example of a national treasury administration reform, 2018)
Szczególną rolę w kontroli konstytucyjności prawa powinien odgrywać Trybunał Konstytucyjny, którego zasługi są w Polsce niekwestionowane, ale którego działalność wzbudza ostatnio wiele kontrowersji. Pojawiły się zjawiska kwestionowania możliwości orzekania o konstytucyjności aktów prawnych przez TK i wycofywania przez Rzecznika Praw Obywatelskich wniosków spod jego jurysdykcji. Sytuacja ta jest szczególnie niepokojąca w odniesieniu do prawa podatkowego. W tym zakresie bowiem harmonijna współpraca między RPO a TK ma znaczenie fundamentalne. Rośnie rola samodzielnego badania konstytucyjności aktów prawnych przez sądy w ramach kontroli rozproszonej. W tej sytuacji rola nauki, która zawsze była istotna w badaniu konstytucyjności polskiego prawa podatkowego, powinna jeszcze znacznie wzrosnąć. Zasady i argumenty, które są rozwijane przez naukę akademicką, mogą dobrze służyć działalności TK, a także mogą częściowo uzupełniać ją w orzecznictwie sądowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 228-236
Keywords: kontrola konstytucyjności prawa; Trybunał Konstytucyjny; kontrola rozproszona; Rzecznik Praw Obywatelskich; rola nauki; prawo podatkowe; control of the constitutionality of the law; Constitutional Tribunal; distributed control; Ombudsman; the role of science; tax law