Rachunkowość w świetle założeń psychologii na temat natury człowieka - Cieciura, Małgorzata; Czaja-Cieszyńska, Hanna (Accounting in the light of psychology assumptions on human nature, 2018)
Rachunkowości jako systemowi informacyjnemu przypisuje się dziś miano języka biznesu, który ma być czytelny na skalę globalną. Jednocześnie sygnalizuje się, że rachunkowość w obecnym kształcie boryka się z wieloma dylematami. W tym kontekście autorki artykułu podjęły dyskusję na temat wykorzystania dorobku dynamicznie rozwijającej się w ostatnich latach psychologii do analizy zagadnień typowych dla systemu rachunkowości. Za cel artykułu przyjęto konfrontację założeń głównych nurtów współczesnej psychologii na temat natury człowieka z realizacją naczelnej zasady systemu rachunkowości finansowej, jaką jest zasada wiernego i rzetelnego obrazu jednostki gospodarczej. W artykule posłużono się krytyczną analizą literatury oraz metodą dedukcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 66-74
Keywords: rachunkowość; psychologia; człowiek; informacja; accounting; psychology; human; information