Rola zakładowego planu kont w budowie informacji ekonomicznej w publicznej szkole wyższej - Ćwiąkała-Małys, Anna; Małys, Krzysztof (The role of the plan of the chart of accounts in management information in institutions of public higher education, 2018)
Podstawą systemu rachunkowości finansowej publicznej uczelni wyższej jest wnikliwe i gruntowne opracowanie tzw. polityki rachunkowości, czyli zestawu prawideł i koncepcji ewidencjonowania, kalkulowania czy rozliczania zdarzeń gospodarczych przy zastosowaniu wymogów wynikających z ustawy o rachunkowości, Krajowych Standardów Rachunkowości oraz ustawy o finansach publicznych. Znaczące miejsce w tych działaniach zajmuje zakładowy plan kont, będący jednocześnie bazą całego systemu rachunkowości finansowej i zarządczej uczelni, gdyż uwzględniając ściśle jej specyfikę, stanowi niezbędne narzędzie generujące syntetyczne informacji w procesie zarządzania bieżącego jak długookresowego. Odpowiednie zorganizowanie zakładowego planu kont jest elementem niezbędnym do wdrożenia w uczelni rozwiązań controllingowych i rozliczania kierowników z uzyskiwanych efektów oraz powierzonych im zadań, a także realizacji budżetu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 75-87
Keywords: uczelnia publiczna; rachunkowość finansowa; rachunkowość zarządcza; plan kont; public university; financial accounting; economic accounting; chart of accounts