Wdrożenie MSSF 8 Segmenty operacyjne w spółkach branży drzewno-papierniczej - Dynowska, Joanna; Zapadka, Maciej (Implementation of IFRS 8 Operating Segments in companies of the wood and paper industry, 2018)
Głównym zadaniem Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej jest ujednolicenie oraz umożliwienie porównywania sprawozdań finansowych spółek niezależnie od ich otoczenia prawno-ekonomicznego. Aby usprawnić funkcjonowanie spółek giełdowych, ważną rolę odgrywają sprawozdania o wysokim standardzie, uwzględniające kryteria narzucone między innymi przez MSSF 8 Segmenty operacyjne. W artykule dokonano analizy wprowadzenia MSSF 8 w miejsce MSR 14 w sprawozdawczości finansowej spółek giełdowych z branży drzewno-papierniczej oraz omówiono sposób prezentacji informacji na temat segmentów operacyjnych i obszarów geograficznych w sprawozdaniach finansowych. Przeprowadzenie analizy podjętego tematu umożliwiło wykorzystanie metody studiów literaturowych oraz metody analizy dokumentów. Badania wykazały, że analizowane spółki wdrożyły wytyczne MSSF 8 Segmenty operacyjne, natomiast nie przyczyniło się to do osiągnięcia większego spektrum informacji odnoszących się do segmentów operacyjnych oraz podniesienia ich jakości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 99-107
Keywords: MSSF 8; sprawozdanie finansowe; segment operacyjny; branża drzewno-papiernicza; financial statement; operating segment; wood and paper industry