Koncepcja wdrożenia budżetowania w rachunku odpowiedzialności w przedsiębiorstwach produkujących konstrukcje budowlane - Konstantyn, Krzysztof (Conception of budgeting introduction in responsibility accounting in building construction productions enterprises, 2018)
W artykule przedstawiono koncepcję wdrożenia budżetowania do przedsiębiorstw produkujących konstrukcje budowlane. Celem artykułu jest zaprezentowanie koncepcji wdrożenia budżetowania w ośrodkach odpowiedzialności do przedsiębiorstw produkujących konstrukcje budowlane. W tym celu przeprowadzono badania naukowe, w których wykorzystano następujące metody: dedukcji, wywiady z księgowymi, analizy opisowe systemu ewidencji kosztów, przychodów, analizy zakresu i treści danych liczbowych zawartych we właściwej tematycznie dokumentacji i sprawozdawczości finansowej oraz publikowanych raportach giełdowych. Artykuł ten jest kontynuacją poprzednich publikacji, w których pokazano wdrożenie rachunku odpowiedzialności w ośrodkach odpowiedzialności za koszty, przychody, zyski, inwestycje
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 222-233
Keywords: rachunkowość odpowiedzialności; budżetowanie; kontrola zarządcza; responsibility accounting; budgeting; management control