Zmiany efektywności podatkowej spółek notowanych na GPW w Warszawie – wnioski z badań empirycznych - Kowalski, Michał J. (Changes in tax efficiency on Warsaw Stock Exchange – evidence from the field, 2018)
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących kształtowania się efektywności podatkowej spółek notowanych na GPW w Warszawie. Efektywność podatkową badano za pomocą efektywnej stopy podatku bieżącego (CETR) w latach 2004-2014, wnioski sformułowano na podstawie przeprowadzonego wnioskowania statystycznego. W pracy wykazano istotny wzrost efektywności podatkowej badanych spółek w analizowanym okresie, przy czym obserwowany był on dla podmiotów o średnich wartościach efektywności. Wykazano negatywną zależność pomiędzy efektywnością podatkową a skalą prowadzonej działalności i rentownością. Przy czym spółki należące do pierwszego i drugiego kwartyla CETR, nie różniące się istotnie skalą działalności, jak również rentownością, istotnie różnią się efektywnością podatkową. Uzyskane wyniki mogą być związane ze stosowaniem strategii podatkowych i instrumentów zarządzania podatkami. Na podstawie uzyskanych wyników określono kierunki dalszych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 234-243
Keywords: efektywność podatkowa; podatek dochodowy; zarządzanie podatkami; tax efficiency; income tax; tax management