Wykorzystanie technologii eyetrackingowej w badaniach nad optymalizacją procesów biznesowych realizowanych w systemie ERP - Nesterak, Janusz; Radziszewski, Przemysław; Śliwa, Karolina (The use of eye tracking technology in research on improvement of business processes conducted in ERP system, 2018)
W artykule przedstawiono wnioski z badań wykorzystujących technologię eyetrackingową w obszarze zarządzania procesami biznesowymi i poprawy ich efektywności poprzez optymalizację architektury informacji i interfejsów graficznych narzędzi informatycznych. Technologia eyetrackingowa została wykorzystana do analizy jakości komunikacji, jaka występuje pomiędzy procesem biznesowym a jego uczestnikami, i wskazywania obszarów, w których należy wprowadzać modyfikacje. Celem projektu badawczego było nie tylko znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące wpływu kształtu aplikacji typu ERP na przebieg procesu biznesowego, ale również opracowanie metodologii, która umożliwia standaryzację tego typu badań. Wyniki prowadzonych badań opisane w artykule potwierdzają przydatność zastosowanej technologii w badaniach nad procesami biznesowymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 284-292
Keywords: eye tracking; systemy informatyczne; procesy; Enova365; IT systems; processes