Formy kontroli a zapewnienie prawidłowej realizacji projektów unijnych w publicznych uczelniach technicznych - Szczepaniak, Waldemar; Szydełko, Magdalena (Forms of control vs. provision of correct implementation of union projects in public technical institutions, 2018)
Celem opracowania jest analiza roli głównych form kontroli w zapewnieniu prawidłowej realizacji przez publiczne uczelnie techniczne projektów unijnych. W artykule przedstawiono specyfikę projektów dofinansowanych ze środków Unii Europejskiej. Omówiono główne formy kontroli w projektach unijnych. Ostatnia część tekstu dotyczyła roli kontroli w zapewnieniu skutecznej realizacji projektów dofinansowanych ze środków Unii Europejskiej i została oparta na danych pierwotnych zgromadzonych w trakcie przeprowadzonego badania ankietowego. Studia literaturowe oraz wyniki badań własnych potwierdziły kluczowe znaczenie kontroli bieżącej w realizacji przedsięwzięć dofinansowanych ze środków unijnych. Wykazały ponadto szczególnie istotną rolę audytu zewnętrznego w przypadku wykrywania nieprawidłowości oraz audytu wewnętrznego w zakresie wskazywania właściwych działań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 364-372
Keywords: kontrola; audyt; projekty unijne; publiczne uczelnie; control; audit; EU project; public universities