Definicja rachunkowości zarządczej w ujęciu ewolucyjnym - Szychta, Anna (Definition of management accounting – the evolutionary approach, 2018)
Celem artykułu jest zidentyfikowanie zmian w istocie i ukierunkowaniu rachunkowości zarządczej od lat 50. XX w. do drugiej dekady XXI w. w świetle definicji management accounting opublikowanych w tym okresie przez profesjonalne organizacje w dziedzinie rachunkowości w krajach anglojęzycznych (np. IMA, CIMA) i Międzynarodową Federację Księgowych (IFAC) oraz wskazanie roli tych organizacji w kształtowaniu nastawienia rachunkowości zarządczej w praktyce i umacnianiu jej statusu społeczno-gospodarczego. Jako metodę badawczą przyjęto analizę i syntezę treści wybranych publikacji anglojęzycznych, w tym opracowanych przez zespoły ekspertów wymienionych organizacji. Analiza treści definicji rachunkowości zarządczej w ujęciu chronologicznym ujawniła zmieniające się kluczowe cechy systemu rachunkowości zarządczej podmiotu gospodarczego i wymagane jego ukierunkowanie, tak aby odpowiadał dynamice zmian w gospodarce rynkowej i zmieniającym się potrzebom informacyjnym menedżerów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 383-394
Keywords: rachunkowość zarządcza; definicja; ewolucja; organizacje zawodowe rachunkowości; specjaliści ds. rachunkowości zarządczej; management accounting; definition; evolution; professional accounting organizations; management accountants