Rachunek kosztów w praktyce badanych przedsiębiorstw województw kujawsko-pomorskiego, pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego - Banaszkiewicz, Aleksandra; Makowska, Ewa (Cost accounting in the practice of Pomerania and Kujawy, Pomerania and Warmińsko-Mazurskie voivodeships, 2018)
Prowadzenie działalności gospodarczej jest ściśle związane z ponoszeniem kosztów. Zgodnie z zasadą racjonalnego zachowania przedsiębiorstwa dążą jednak do ich jak największej redukcji. Działanie takie stanowi podstawową metodę utrzymania pozycji konkurencyjnej na rynku. Pozyskiwanie informacji kosztowych odgrywa zatem priorytetową rolę w procesie zarządzania przedsiębiorstwem. Nieodzowne narzędzie w tym zakresie stanowi rachunek kosztów. Tematem wielu prac badawczych jest pozyskanie wiedzy na temat jego wykorzystania w systemie rachunkowości oraz przewidzenie kierunków zmian, jakie zajdą w systemach zarządzania kosztami. Celem artykułu jest przedstawienie wyników przeprowadzonych w 2016 r. badań ankietowych dotyczących wykorzystania rachunku kosztów w praktyce polskich przedsiębiorstw działających w województwach kujawsko-pomorskim, pomorskim oraz warmińsko-mazurskim. Badania wskazują, że respondenci przeważnie trzymają się sprawdzonych rozwiązań, a po nowe narzędzia sięgają najczęściej duże jednostki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 514; s. 20-30
Keywords: rachunek kosztów; koszty w przedsiębiorstwie; użyteczność informacji kosztowej; cost accounting; costs in an enterprise; usefulness of cost information