Kosztowe aspekty tworzenia rezerw - Chluska, Jolanta; Poniatowska, Lucyna (Cost aspects of creating provisions, 2018)
Rezerwy w rachunkowości są ważną kategorią nie tylko bilansową, lecz także wynikową. Skutkiem ich utworzenia jest bowiem powstanie kosztów, które wpływają na obniżenie wyniku finansowego jednostki. Kosztowy charakter rezerw powoduje, że jednostki, które chcą wykazać lepszą kondycję finansową i wyższy wynik, unikają ich tworzenia, co z pewnością wpływa na wiarygodność sprawozdania finansowego. Celem artykułu jest prezentacja roli rezerw odnoszonych w koszty firmy w tworzeniu wizerunku jednostki w sprawozdaniu finansowym. Autorki sformułowały hipotezę badawczą: szczegółowe wyjaśnienie kosztów tworzenia rezerw sprzyja czytelności sprawozdania finansowego. Jako narzędzia badawcze przyjęto analizę aktów prawnych, literatury przedmiotu oraz przykładu praktycznego wykazania rezerw w wybranych sprawozdaniach spółki giełdowej w sprawozdawczości według ustawy o rachunkowości oraz według MSSF
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 76-84
Keywords: rezerwy; prawo bilansowe; polityka rachunkowości; koszty; sprawozdanie finansowe; provisions; accounting law; accounting policy; costs; financial statement