Wykorzystanie mierników syntetycznych do oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstw - Lichota, Wojciech (The use of synthetic meters for the evaluation of financial situation of enterprises, 2018)
Celem artykułu była ocena kondycji finansowej dziesięciu przedsiębiorstw działających w sektorze produkcji komputerów i urządzeń peryferyjnych oraz weryfikacja, czy wybrane metody w sposób spójny wskazują kondycję finansową przedsiębiorstw. W artykule zaprezentowano trzy metody oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa: quick test, metodę mierników syntetycznych i zmodyfikowaną punktową metodę oceny ryzyka kredytowego. Na podstawie wyników z próby stwierdzono, że sytuacja finansowa przedsiębiorstw jest dobra lub słaba, aczkolwiek w kilku przypadkach zauważalne jest pogorszenie się kondycji finansowej w 2016 r., natomiast zaprezentowane metody podobnie odwzorowują sytuację finansową przedsiębiorstw, przy czym zmodyfikowana punktowa metoda oceny ryzyka kredytowego klasyfikuje podmioty najmniej rygorystycznie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 218-226
Keywords: punktowa metoda oceny ryzyka kredytowego; sytuacja finansowa przedsiębiorstwa; modele wczesnego ostrzegania; point credit risk assessment method; financial standing of a company; methodsof early warning