Współpraca Unii Europejskiej z krajami grupy Afryki, Karaibów i Pacyfiku z uwzględnieniem Afryki Subsaharyjskiej - Ambukita, Eric (Cooperation of the European Union with African, Caribbean and Pacific countries, including sub-Saharan Africa, 2017)
Celem artykułu jest próba zbadania głównych tendencji i ewolucji współpracy pomiędzy Unią Europejską a państwami Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP). Ta współpraca międzykontynentalna ewoluowała w czasie i podpisywano kolejne konwencje: z Yaoundé, Lomé, oraz Porozumienie z Cotonou. Porozumienie o partnerstwie podpisane 23 czerwca 2000 r. w Cotonou oparte jest na trzech komplementarnych filarach: współpracy rozwojowej, gospodarczej i handlowej, oraz wymiarze politycznym. W opracowaniu wyodrębniamy dwie części. Pierwsza część ma charakter wprowadzający. Przedstawiono w niej ewolucję współpracy pomiędzy Unią Europejską a państwami AKP, omówiono postanowienia konwencji z Yaoundé i Lomé oraz Porozumienia z Cotonou. Natomiast druga część poświęcona została współpracy gospodarczej, handlowej i rozwojowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 11-21
Keywords: współpraca gospodarcza; AKP; UE; Konwencja z Yaoundé; Konwencja z Lomé; Porozumienie z Cotonou; economic cooperation; Yaoundé Convention; Lomé Convention; the Cotonou Agreement