Perspektywy rozwoju gospodarki Rosji w kontekście obecnego kryzysu gospodarczego - Fiedorczuk, Monika (Perspectives of Russian economy development in the context of the current economic crisis, 2017)
Rosyjska gospodarka w 2014 r. została dotknięta kryzysem ekonomicznym, który z jednej strony jest efektem wyczerpania się modelu wzrostu gospodarczego, a z drugiej został spotęgowany takimi czynnikami, jak kryzys walutowy, sankcje ekonomiczne i finansowe czy znaczący spadek cen ropy naftowej. Głównym celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy obecna sytuacja gospodarki Rosji jest trwała, czy występują oraz jakie są przesłanki jej zmiany. Dokonano analizy czynników, świadczących z jednej strony o możliwości przezwyciężenia kryzysu w gospodarce rosyjskiej, a z drugiej przesądzających o braku takich możliwości. Przeprowadzona analiza pozwoliła na wyciągnięcie wniosków, iż w najbliższych latach brak jest perspektyw wyjścia ze stagnacji i zdynamizowania wzrostu gospodarczego w Rosji. Wynika to głównie ze spadku aktywności inwestycyjnej przedsiębiorstw, obowiązujących stale sankcji oraz braku zmian w sferze jakości instytucji i modelu zarządzania rosyjską gospodarką
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 93-101
Keywords: gospodarka Rosji; kryzys; sankcje; inwestycje; Russian economy; crisis; sanctions; investments