Polityka imigracyjna Australii - Janiszewska, Anna (Australian immigration policy, 2017)
W artykule podjęta została problematyka związana z polityką imigracyjną Australii, a szczególnie aspekty tej polityki, które wpływają na kształtowanie się potencjału ludnościowego i jego struktury. Przedstawiono ewolucję poglądów, rozwiązań prawnych i działań Związku Australijskiego, które doprowadziły do zarzucenia polityki White Australia i wprowadzenia polityki wielokulturowości. Celem artykułu było także określenie wpływu ruchu migracyjnego na rozmiary zasobów ludnościowych Australii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 112-121
Keywords: polityka imigracyjna; ruch migracyjny; ludność; White Australia; multikulturalizm; Związek Australijski; immigration policy; migration movement; population; multiculturalism; Commonwealth of Australia